Last van een strenge Innerlijke Criticus? Ik help je ermee afrekenen!
Je bent niet de enige die last heeft van zelfkritiek en gedachten die jouw kracht en zelfvertrouwen ondermijnen. Jarenlang kon ik geen boek lezen zonder de hinderlijke gedachten dat ik dom was, het niet snel genoeg begreep of dat het zinloos was om te studeren, omdat ik het toch niet kon onthouden. En vervolgens vervloekte ik mezelf voor het hebben van deze gedachten. Ik dacht dat ik de enige was en ik dacht dat ik raar was. Deze vicieuze cirkel van negatieve en destructieve gedachten hinderden me dag en nacht en maakten me constant moe en angstig. 

Tot ik op een dag hoorde over de Innerlijke Criticus als deel van mij. Ik ontdekte dat niet “Ik” het was die zo negatief dacht, maar dat het een geprogrammeerd “deel-ik” was. Een kritisch deel van mij, dat te onderscheiden was van dat andere deel van mij, dat zo leed onder die constante terreur van negativiteit.

Oude vrienden
De innerlijke criticus wordt gevormd in je jeugd, vanaf je vroege kindertijd. Als onderdeel van je opvoeding leer je van je ouders wat mag en wat niet. Je leert hoe het hoort en worden bestraft wanneer je daar niet aan voldoet. Dat gaat subtiel, doordat je gesprekken hoort waarin je ouders bijvoorbeeld anderen veroordelen. Soms gaat het er harder aan toe en ontvang je klappen, word je onderworpen aan scheldpartijen of word je uitgelachen. En dat doet pijn. Om die ellende te voorkomen begin je jezelf te trainen en probeer je zo het slaan, het oordelen, het schelden, het uitlachen vóór te zijn. De innerlijke criticus is geboren.

Effectief en blijvend
En het werkt! De innerlijke criticus houdt je klein, hij houdt je bescheiden, hij houdt je gevangen in angst om op te vallen, om je uit te spreken of om fouten te maken en op je kop te krijgen. Zijn eisen zijn enorm. Het erge is, dat wat je ook probeert, je kunt er niet aan voldoen. Nooit zal hij je een compliment geven. Nee, eerder haalt hij je nog verder omlaag als je complimenten van anderen krijgt. Dan “weten zij niet wat jij wel weet” (namelijk dat je een nepfiguur bent), dan “zeggen ze dat alleen maar uit medelijden” (want echt serieus, denk je nou dat iemand iets positiefs aan jou ziet?), of “is het een leuk begin, maar ben je er nog láng niet!”

Leuker leven kán
Ik heb ontdekt dat het leven zonder zo’n vreselijke innerlijke criticus veel leuker is. Dat je meer energie hebt, minder bang bent en dat je als mens écht uit de verf kunt komen! Ik heb ontdekt dat ik ook kan léren van mijn innerlijke criticus en dat hij de kwaliteit van mijn werk positief kan beïnvloeden.

En ik heb manieren en methodes gevonden die werken en hem transformeren van een niet-aflatende slavendrijver naar een waardevolle dienaar en bondgenoot.  En dat gun ik jou ook!

Pak je Innerlijke Criticus aan!
Om het bewustzijn van wat de innerlijke criticus is te vergroten én om hem uit je leven te verjagen, doe ik jou een een aanbod te doen voor een effectief en transformerend traject in mijn praktijk.

Vul het contactformulier hiernaast in en ik neem contact met je op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Daarna ga ik graag met jou aan de slag om jouw innerlijke critici (soms hebben ze meerdere gedaanten) aan te pakken en de plaats te geven die ze horen te hebben in jouw leven. Ik maak daarbij gebruik van*:

  • Voice Dialogue
  • EMDR en/of EFT
  • Acceptance en Commitment Therapie (ACT)
  • SoulCollage
  • Imaginatie en beeldwerk

De kosten voor het traject bedragen € 395,-**.

Je krijgt hiervoor: een uitgebreide intake van anderhalf tot twee uur, vijf consulten van 75 minuten, meditaties, oefeningen, theorie over de innerlijke stemmen, creatieve materialen.

Aanvullend en tegen een toeslag van € 27,50 incl. btw is het mogelijk gebruik te maken van extra e-coaching tussen de sessie door (online, via tekstberichten, telefonisch).

* zulks ter beoordeling van de therapeut waar nodig en indien verantwoord. Resultaat mede afhankelijk van jouw eigen toewijding en inzet.

**  Van tevoren in één keer te voldoen. Betaling per sessie mogelijk, hiervoor geldt een toeslag van 2%. Dit kan interessant zijn als jouw zorgverzekeraar de consulten vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Ik beantwoord graag jouw vragen hierover. Voor particulieren vrijgesteld van btw, voor zakelijke trajecten exclusief 21% btw.

Ik wil afrekenen met mijn Innerlijke Criticus

1 + 6 = ?