Depressie

“Geen enkel hart ooit pijn heeft geleden, als het op zoek gaat naar haar dromen.” – Paulo Coelho

Zwaardere klachten _Depressie
Een depressie kán een lichamelijke oorzaak hebben, maar is ook vaak een signaal van ons systeem van lichaam, ziel en geest dat er “iets” niet klopt in ons leven. Dat kan op allerlei levensgebieden zijn, van relatie tot werk, van opleiding tot woonomgeving, van financiën tot de band met je ouders.

Holistisch kijken
Als je kijkt naar de mens als een geheel van ziel, geest en lichaam, dan betrek je alledrie deze elementen in het achterhalen van de oorzaak van een probleem. Alledrie de elementen werken op elkaar in, omdat ze met elkaar verbonden zijn. Zo is ook een mens niet los te zien van haar omgeving. Alles is immers met elkaar verbonden en geeft een reactie.

Pillen of geen pillen
Medicatie kan een geweldige steun zijn. Maar soms wegen de bijwerkingen niet op tegen de positieve effecten ervan. Soms helpen pillen niet om de balans in onszelf te herstellen, als de oorzaak van de onbalans buiten onszelf ligt.

Onze aanpak
In de therapie en coaching kijken we naar het hele plaatje en gaan we op zoek naar jouw waarden en verlangens in het leven die mogelijk ondergesneeuwd of ontkend zijn. We gaan op zoek naar jouw eigen draagkracht en vergroten die. We lossen oud trauma op, transformeren beperkende overtuigingen en blokkades, zodat de levensenergie weer gaat stromen.

Jouw resultaat
– je voelt je in control over je eigen leven
– je voelt je weer kalm en zeker van jezelf
– je weet je gezien en erkend
– je bent tevreden en stelt haalbare doelen
– je bent in staat invloed uit te oefenen op de omstandigheden
– je bent in staat de regie over je eigen leven in je eigen hand te nemen.

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op. Ik maak graag tijd voor jou!

Trauma

“It’s the heart afraid of breaking, that never learns to dance…” – Bette Midler, The Rose

Zwaardere klachten _Trauma
Een psychisch trauma treedt op, als je een gebeurtenis (of een reeks van gebeurtenissen) hebt meegemaakt, die te groot is om op de normale manier te worden verwerkt. Je kunt last krijgen van herinneringen aan de gebeurtenis op onverwachte momenten of nachtmerries krijgen. Sommige mensen worden depressief en hebben het gevoel dat ze overspoeld worden door alledaagse dingen die lijken op, of ze herinneren aan de traumatische gebeurtenis. Ook kun je allerlei vage klachten krijgen zoals buikpijn, hoofdpijn, schouder- en nekklachten of chronische vermoeidheid.

Wat gebeurt er na een overweldigende gebeurtenis?
Niet iedere heftige gebeurtenis leidt onherroepelijk tot problemen. Maar soms wel. Soms kom je er niet overheen en krijg je de herinnering niet uit je hoofd. Je zit gevangen in de overlevingsstand van vechten, vluchten of bevriezen. Soms al vanaf dat je kind bent. Soms al zolang, dat je niet eens meer weet hoe het is om niet zo boos te zijn, zo verdrietig, lamgeslagen, moe of koud van binnen.

Op bepaalde dagen, plekken of door bepaalde gebeurtenissen heb je er meer last van. Soms herinner je je helder als glas het moment dat het gebeurde, en doet het weer net zoveel pijn. Vaak snap je het niet en verwijt je jezelf dat je “daar nu nog steeds mee zit, het is immers al zolang geleden”.

Gaat het ooit vanzelf over?
Als je niets doet, kun je je leven lang last houden van traumatische pijn. Ongeacht de oorzaak, kun je zeggen dat de overweldigende gebeurtenis een diepe indruk in jou heeft achtergelaten. En om die indruk te helen, moet zij uitgedrukt worden. Letterlijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig methodes om dit op een goede manier te doen, die weliswaar spannend zijn, maar, mits goed uitgevoerd, enorme verlichting geven.

Onze aanpak
Een trauma geneest door het vastgelopen verwerkingsproces, onder begeleiding, een duwtje in de goede richting te geven. Wil je meer weten over de methodes die ik daarbij gebruik? Volg dan de links naar het behandeltraject en de bijzondere behandelingen  EMDR, Bronstoel en URIM-code stoel om verder te lezen.

Seksueel misbruik

Zwaardere klachten _Misbruik

De ander was sterker. En maakte jou zwak.
Ik help jou. Om de vrouwelijke energie (terug) te vinden die jou je eigen kracht geeft en die je sterk maakt, binnen in jezelf.

De ander was groter. En maakte jou klein.
Ik help jou. Om (opnieuw) te leren kijken naar jezelf. Om (opnieuw) jezelf te zien zoals je ten diepste altijd bent geweest.

De ander was ouder. En nam jou je leeftijd af.
Ik help jou. Om (weer) in verbinding te komen met de innerlijke wijsheid en beleving die bij jouw leeftijd past.

De ander had macht. En misbruikte die.
Ik help jou. Om (weer) te leren, dat je soms best afhankelijk van iemand kunt zijn, zonder de controle te verliezen over jouw eigen levenspad.

Jij dacht dat je veilig was. Maar de ander brak bij jou in.
Ik help jou. Om jezelf (weer) te leren beschermen, maar dan zonder de afweermechanismen, die nieuwe persoonlijk contacten kapot maken.

Jij dacht dat je grenzen had. Maar de ander ging daar overheen.
Ik help jou. Om (opnieuw) op een natuurlijke manier de grenzen te bepalen die bij jou passen. En die het waard zijn om te verdedigen als dat nodig is.

Jij vertrouwde die ander. Maar dat vertrouwen werd beschaamd.
Ik help jou. Om (opnieuw) met vertrouwen te durven zijn wie jij te diepste bent.

Jij had eigen waarden. Maar voor de ander telden die niet mee.
Ik help jou. Om (opnieuw) jouw eigen waarden te ontdekken. En deze (opnieuw) centraal te stellen in jouw leven.

De ander speelde met jou. En jij verloor jezelf.
Ik nodig je uit. In mijn veilige ruimte. Om samen terug te gaan naar jouw Bron. Van waaruit jij opnieuw kunt groeien en jezelf ontplooien. Als vrouw. Je bent het méér dan waard.

Ik nodig je ook uit, om regelmatig mijn blogs te lezen en mij te volgen op Facebook. Want ook daar schrijf ik regelmatig over seksueel misbruik.