De afgelopen honderd dagen deed ik mee aan de #100happydays-challenge. (Bijna) Iedere dag plaatste ik een miniblog op mijn Facebook-tijdlijn, waarin ik mijn kleine en grote geluksmomenten deelde. Het leven van alledag met een spotje erop. Ik ontdekte dat geluk soms in hetzelfde kleine hoekje zit, waar op het eerste oog alleen het ongeluk lijkt te schuilen.

Mijn vriendin Ria had al eens een serie van honderd gelukkige dagen gedeeld. Kleine verhaaltjes waar ik vrolijk van werd. Ik miste haar inspirerende schrijfsels nadat ze stopte omdat ze de honderd dagen had volgemaakt. Dus toen zij na een aantal weken pauze met het voorstel kwam voor weer een serie #100happydays en vroeg wie er meedeed, had ik, voor ik er erg in had, mijn vinger opgestoken en dapper geroepen “Ikke!”. En daarna dacht ik: “Ojee, waar heb ik nu weer ja tegen gezegd, waar moet ik in vredesnaam over schrijven. Mijn leven is maar zo gewoon en ik ben helemaal niet altijd happy!” Toch zijn die honderd dagen voorbijgevlogen en het heeft me meer gebracht dan ik van tevoren had kunnen bedenken.

Gewone Dingen
Want er gebeurt veel als je jezelf ertoe verbonden hebt, om iedere dag op te schrijven waar je blij van wordt en dat ook nog te delen met de rest van de wereld. Ik ging in de meest Gewone Dingen ineens een lichtje zien. En er bleek veel, heel veel, om dagelijks dankbaar voor te zijn. Veel meer dan ik besefte! Zelfs in pijnlijke momenten bleek een eigen schoonheid en inspiratie te schuilen. Ik schreef iedere dag. En ik leerde delen zonder me te schamen voor het mooie, het goede en het kwetsbare. En vaak moest ik even slikken voordat ik op “Plaatsen” drukte. Ik bemerkte dat ik het moeilijk vond me zó kwetsbaar te tonen.  En ik ontdekte waaróm dat was. Ooit in het verleden ben ik mezelf gaan beschermen tegen de pijn van het uitgelachen of veroordeeld worden om wat ik voel. “Je moet niet zo gevoeligzijn,” hoorde ik vaker dan ik me kan herinneren. Dus vond ik de op één na beste oplossing: ik voelde nog wel, maar hield al dat voelen voor mezelf. De pijn van de eenzaamheid op de koop toe nemend. Niet fijn.

“Happy Factor”
Het verplicht zoeken naar de “happy-“factor in het dagelijkse leven, verschoof mijn perspectief. Het delen met mijn volgers op Facebook gaf me moed en bekrachtigde me op een verrassende manier. Door mijn aandacht te richten op wat me blij maakte, ontdekte ik op een nieuwe manier, dat het leven zoals het is Goed is. Dat ik zoals ik ben Goed ben. Dat ik heel mag zijn in mijn gebrokenheid. Dat pijn niet tegenóver geluk staat, maar er onderdeel van uitmaakt. Dat het tegenovergestelde van geluk niet is verdriet, maar ontevredenheid.

Wetenschap
Het blijkt echt waar te zijn wat de wetenschap al enige tijd geleden ontdekte: door iedere dag dankbaar te zijn voor ogenschijnlijk kleine dingen, word je gelukkiger en meer tevreden. Daardoor ben je minder moe, ben je creatiever, ontmoet je leukere mensen en gaan dingen meer “vanzelf”, in een flow. Overigens gaat ook je hartslag omlaag, daalt je cortisolniveau (een belangrijk stresshormoon) en wordt je ademhaling dieper. En dat is weer goed voor je gezondheid in het algemeen.[1]

Tips voor een gelukkiger leven
Ik daag je uit om de komende week eens iedere dag het geluk in je dagen te tellen. Mijn tips voor meer geluk in je leven gaan je daar zeker bij helpen.

  • Blijf bij wat er is. Wees daarbij met je volle aandacht. Voel, lach, huil, wees boos, omarm en laat weer los. Ga erin met je volle aandacht, neem afstand, ga weer terug erin en laat los…
  • Delen = helen. Kwetsbaar durven zijn, ook in wat jou gelukkig of verdrietig maakt, geeft kracht en opent harten, zodat je werkelijk in verbinding met anderen komt.
  • Openheid geeft herkenning. Je bent niet de enige die voelt wat jij voelt, die verlangt naar waar jij naar verlangt. Herkenning schept saamhorigheid en dat leidt (wetenschappelijk bewezen[2]) tot meer geluksgevoel.
  • Verwelkom zowel het geluk als de pijn in je leven. BeLeef het en ga erdoorheen. Het maakt je meer mens en tilt je uit boven je dagelijkse beslommeringen.

Wil jij meer geluk ervaren in je leven, maar is de pijn soms gewoon té groot? Dan is het goed om hulp te zoeken. Dat is niets om je voor te schamen, maar juist slim! Als levenscoach en  (vrouwen)-therapeut weet ik hoe je de balans in je leven weer te pakken kunt krijgen, help ik je bij het verwerken van verdrietige gebeurtenissen en ondersteun ik je bij het vinden van oplossingen op het gebied van werk, relatie en leven. Bel voor een vrijblijvende kennismaking!

[1] Dankbaarheid leidt tot positieve veranderingen in lichaam en brein

[2] De sleutel tot geluk

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin