Trauma

Een psychisch trauma treedt op, als je een gebeurtenis (of een reeks van gebeurtenissen) hebt meegemaakt, die te groot is om op de normale manier te worden verwerkt. Je kunt last krijgen van herinneringen aan de gebeurtenis op onverwachte momenten of nachtmerries krijgen. Sommige mensen worden depressief en hebben het gevoel dat ze overspoeld worden door alledaagse dingen die lijken op, of ze herinneren aan de traumatische gebeurtenis. Ook kun je allerlei vage klachten krijgen zoals buikpijn, hoofdpijn, schouder- en nekklachten of chronische vermoeidheid.

Wat gebeurt er na een overweldigende gebeurtenis?
Niet iedere heftige gebeurtenis leidt onherroepelijk tot problemen. Maar soms wel. Soms kom je er niet overheen en krijg je de herinnering niet uit je hoofd. Je zit gevangen in de overlevingsstand van vechten, vluchten of bevriezen. Soms al vanaf dat je kind bent. Soms al zolang, dat je niet eens meer weet hoe het is om niet zo boos te zijn, zo verdrietig, lamgeslagen, moe of koud van binnen.

Op bepaalde dagen, plekken of door bepaalde gebeurtenissen heb je er meer last van. Soms herinner je je helder als glas het moment dat het gebeurde, en doet het weer net zoveel pijn. Vaak snap je het niet en verwijt je jezelf dat je “daar nu nog steeds mee zit, het is immers al zolang geleden”.

Gaat het ooit vanzelf over?
Als je niets doet, kun je je leven lang last houden van traumatische pijn. Ongeacht de oorzaak, kun je zeggen dat de overweldigende gebeurtenis een diepe indruk in jou heeft achtergelaten. En om die indruk te helen, moet zij uitgedrukt worden. Letterlijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig methodes om dit op een goede manier te doen, die weliswaar spannend zijn, maar, mits goed uitgevoerd, enorme verlichting geven.

Mijn aanpak
Een trauma geneest door het vastgelopen verwerkingsproces, onder begeleiding, een duwtje in de goede richting te geven. Wil je meer weten over de methodes die ik daarbij gebruik? Volg dan de links naar het behandeltraject en de bijzondere behandelingen  EMDRBronstoel en URIM-code stoel om verder te lezen.